Akupunktur er en behandlingsform som oprindeligt kom fra Kina og som har flere tusinde år på bagen, helt tilbage til stenalderen for ca. 8000 år siden, hvor efterladenskaber af sten og ben i form af nåle er fundet, og arkæologer mener at de har været benyttet til en primitiv form for akupunktur. Ordet er af latinsk oprindelse og kan deles i “Acus” og “Punctura” som betyder Nålestik.

I løbet af 1800-tallet stifter franske missionærer bekendtskab med behandlingsformen i Kina, og nogle hundrede år senere bliver kendskabet mere udbredt i Europa. I løbet af 70erne blev det populært for vestlige læger og medicinstuderende at besøge Kina for at overveje operationer der nærmest mirakuløst blev udført uden brug af bedøvelse. Samtidig blomstrer interessen for behandlingsformen op i Danmark, og interessen er støt vokset siden.
Selve ideen bag akupunktur er, at kroppen har op til flere energibaner som hver især indeholder mange hundrede punkter som kan stimuleres med nåle og derved kan energien formes og balanceres så at sygdomme kan helbredes og forebygges. Kroppens energibalance kaldes for “Qi, og balancen i energien udgøres af “Yin” og “Yang”.

Det har vist sig at det også har en positiv effekt som behandling af abstinenser i forbindelse med rygestop. Mange eks-rygere beretter om en god effekt af at modtage denne behandlingsform, ofte når mange af de andre hjælpemidler har vist sig ineffektive. Dog kræver det at man forbereder sig på et rygestop, og at man er minded på at stoppe – ligesom ved alle andre rygestopforsøg, med og uden hjælpemidler.

Nogle akupunktører er selv tidligere rygere, som efter rygestop er blevet så begejstrede for behandlingen at de selv har taget uddannelse som akupunktør.
En konsultation hos en behandler kunne være at man først tager en samtale omkring ens rygevaner og indstilling til at ryge, og i fællesskab finder en stopdato for rygestop forsøget.

Derefter følger så den egentlige behandling, der skulle være effektiv mod de fysiske abstineser som typisk viser sig inden for de første par uger. Denne
behandling vil normalt foregå over 1-2 gange med ca. en uges mellemrum, hvor der placeres nåle i eks. det ene øre i udvalgte punkter. Dette kan dog variere
alt afhængig af behandleren og måden hvorpå der behandles.

Er du ikke så glad for tanken ved nåle er der dog andre behandlingsformer end akupunktur med nåle, heriblandt trykmassage og laserlys. Der findes mange behandlere, og du kan måske være lidt utryg hvis det er første gang du overvejer denne type behandling. Det kan være at du kender famile eller venner som har prøvet at være i behandling med et godt resultat, og så vil det være oplagt at tale med dem om deres erfaringer.

Kigger du efter behandlere på nettet, så undersøg om behandleren er med i en brancheforening og/eller om der er nogle udtalelser fra tidligere patienter.
Sluttelig, så prøv at ringe eller skrive og tage en samtale med behandleren om de ting du er usikker på. Det gælder i dette som med alle andre behandlinger at du skal have tillid til akupunktøren, ganske som når du går til din læge, eller tandlæge.

LEAVE A REPLY