Det er efterhånden et stykke tid siden at du som ryger har haft ovenstående valg. Inden for det sidste årti er der sket et kraftigt skred i holdningen til rygning og ikke rygning, og navnlig inden for de sidste par år hvor rygeloven er vedtaget er det ikke specielt morsomt at være ryger. Der kan vist ikke længere være i tvivl om at rygning og passiv rygning er sundhedsskadelig, så som ryger har du en del ting at tænke over. Men en del rygere er ikke glade for måden at de bliver ugleset på og automatisk får tilhængt prædikatet “2 klasses menneske”.

I den forbindelse kan det synes lidt komisk – og overraskende – at se hvor accepteret rygning har været tilbage i tiden, og hvor hurtigt holdningen egentligt har ændret sig imod denne indenfor de sidste år. Mange kan vist huske at have set, eller har set de sort-hvide og senere farvelagte Western- og krigsfilm fra 40-50erne, hvori både helte og skurke puffer på masser af hjemmerullede smøger og cigarstumper.

I de glade 60ere var det også masser af tobak, især iblandet “den sjove”. Et billede af en kommunal sygekasse ultimo 67, flankeret af masser af folk med – ja netop – sygekassebriller og piber i munden. Ikke EET skrivebord var uden Super-size, brunlegerede keramik askebægre. Gyserfilmen “ALien” fra 1979. I al den tid de ikke er på mission eller bekæmper rumvæsenet, kæderyger hele flokken ombord på rumskibet.

Det er også lidt pudsigt at det primære pres imod rygning er kommet fra USA, da det jo netop er fra det land at tobaksplanten stammer, og hvorfra så meget direkte og skjult reklame for rygning (i form af ek.s. førnævnte film) er kommet.
Idag skal du nærmest være “heldig” som ryger, hvis du ser en reklame eller en film med tobak i. Har du på dit arbejde et rygerum – tillykke! – “nyd” det så længe det varer. Tendensen er ikke til at overse, og for blot fem år siden ville nutidens Danmark, “set igennem røgen” have fået de fleste rygere til at ryste på hovedet og tænke “umuligt”.

Mange tænker snarere nu at et totalt forbud imod rygning overalt ikke er utænkeligt inden for det næste årti.Og det er ikke kun en tendens der er national i udstrækning – sandelig også international. I mange andre lande bliver der direkte på cigaret pakkerne vist billeder af folk med dårlige tænder, og folk der er åbnet op i forbindelse med en kræftoperation så man kan se hele herligheden – i farver endda!

Så grelt behøves det heldigvis ikke at gå dig som ryger – der er masser af muligheder og hjælpemidler som kan ruste og hjælpe dig imod en hverdag der modsat røg er fyldt med frisk luft. Alskens rygestop midler i form af nikotin præparater, hypnoseterapi, akupunktur, NLP osv. er måske lige det der skal til for at hjælpe dig fra rygning til ikke rygning. Brug din sunde fornuft og vælg de behandlingsmidler / former som tiltaler dig.

LEAVE A REPLY