Passiv rygning er grundstenen i det fundament der ligger til grund for bl.a. den rygelov som er trådt i kraft for nylig i Danmark. Egentlig burde det jo være en menneskeret at have adgang til ren og frisk luft, ligesom du sikkert også gerne vil have ren mad og vand dagligt, samt tag over hovedet.

Men det er ikke så nemt at håndhæve, for du bliver jo også udsat for uren luft i form at trafikos, fossil afbrænding i kraft af olie og kul og meget andre farlige stoffer som er skidte for lungerne og i mange tilfælde også kræftfremkaldende. Men på din arbejdsplads og i offentlige steder, som restauranter, beværtninger, biografer hjælper det os alle ved at der ikke må ryges. Hvordan gør det så det?
Det er påvist, at passiv rygning er kræftfremkaldende. Ikke nok med det, det kan også give andre luftvejsinfektioner samt hjertesygdomme. En ting er røgen, som jo i sig selv indeholder alle de skadelige stoffer, men desværre er det ikke nok at sørge for god udluftning. Selv efter røgen er forduftet, efterlader denne sig skadelige partikler, eksempelvis hvis du har røget indendøre.

Disse partikler lægger sig på gulvet, sætter sig på vægge, og i kraft af at du bevæger dig rundt, hvirvles disse op, og indåndes, og så er der fri vej ned i lungerne og derfra ud i blodbanerne, hvorfra de kan forårsage skader.

Så udover at du skader dig selv som ryger, kan man sige at du “efterskader” dig selv , selv efter ophør med rygning, og samtidig skader du også de mennesker du omgås, og som ikke ryger. Hvis man udelukker de direkte sundhedsfarlige aspekter, trives du også bedre i et røgfrit miljø. Mange har jo nok hørt den med at : “hvis Gud havde bestemt at mennesket skulle ryge, skulle Han have udstyret os med skorstene”. Ganske humoristisk, og ikke helt uden et gran af sandhed.

For ryger du selv , eller færdes i et klima med røg som passiv ryger, bliver dine slimhinder irriterede, din lugtesans nedsættes, og du kan komme ud for hovedpine og generel uoplagthed, samt hoste og træthed.

Som fast ryger kan det være lidt svært at gennemskue hvorfor man irriterer ikke-rygerne. Men du er jo allerede vant til generne fra røgen, men det er ikke-rygerne bestemt ikke! Måden du bedst får indblik i dette på er ved at stoppe med at ryge. Allerede efter en lille uges tid har du fået lugtesansen tilbage, og så er det bestemt ikke sjovt at blive udsat for passiv rygning.

Du får indtrykket af at det er gammelt hø som bliver røget, og med næsen kan du næsten “se” et spor af ildelugtende røg der hænger efter rygerne.

Prøv også efter et stykke tid du er stoppet , at gå ud i byen med vennerne/veninderne og hold dig til nogle steder hvor der ikke må ryges. Dagen efter er du i langt bedre omdrejninger, omend måske med nogle tømmermænd, end du var , da du var ryger , eller passiv ryger som blev udsat for røg på nattestederne.

Det ER en gene at blive udsat for røg, og har du ikke lyst til at stoppe endnu, så lad være med at tænke negativt over at du som ryger allerede er udsat for en masse pres, men tænk hellere på at det er godt for alle, jo flere rum og steder vi kan færdes uden at udsættes for røg og passiv rygning.

SHARE
Previous articleNikotintyggegummi
Next articleRygepolitik

LEAVE A REPLY