I takt med at det gradvist er blevet mere og mere upopulært at ryge – dels grundet de åbenlyse ulemper det har for helbredet, samt den ændrede holdning imod det at ryge inden for det sidste årti, er der en god ide og god fornuft i dels for rygere at deltage i rygestop kurser, dels for arbejdsgivere at sponsere disse, og ikke mindst for udbydere af kurser at kunne udbyde en bred vifte af stoptilbud.

Der findes mange forskellige tilbud til hvordan du som ryger dropper tobakken, og nogle udbydere specialiserer udelukkende inden for de alternative behandlingsformer, mens andre forsøger en kombination af de velkendte midler og det alternative marked.
Typisk foregår et rygestopkursus ved at man som gruppe samles fire til fem gange over halvanden måned, hvor hver kursus session varer mellem en times tid og to. Den første gang gruppen mødes lærer man hinanden at kende og udveksler erfaringer, primært omkring ens rygevaner og hvor mange rygestop forsøg man har bag sig.

Anden gang vil forberedelsen typisk finde sted, hvor gruppen bliver enige om en fælles rygestop dato, denne skal helst placeres mellem det andet og tredje møde. Her drøftes også de klassiske farer og fælder for tilbagefald, helbredsfordelene ved at stoppe, hvilke hjælpemidler der bedst kan hjælpe kursus deltagerne, og den evige frygt for at tage unødigt på i vægt.

Lige den med vægten er faktisk en meget stor frygt faktor for de fleste rygere , som straks ser sig selv 10-15 kilo tungere. Sandheden er en anden, hvis du ellers spiser normalt og varieret er der måske tale om 2-3 kilo inden for de første par måneder. Hvis du samtidig fokuserer på et mere aktivt liv under rygestoppet, har du allerede dækket ind for de par kilo.

Samtidig vil underviseren ofte komme ind på det mentale område, og forsøge at undervise i teknikker hvormed man ruster sig selv bedst muligt i stopfasen. Det er vigtigt at du som ryger bliver opmærksom på at 70 % af rygestoppet gennemføres på det mentale plan, og de resterende 30 % er den fysiske afhæmgighed, som du typisk vil have overstået inden for 3 måneders tid. Så det gælder om at få fokus på tankens kraft og dermed knække den psykologiske afhængighed, som oftest er den sværeste.

Inden for de sidste møder af kurset vil gruppen drøfte hvordan rygestoppet forløber, men selvom en eller flere måske er faldet i, er det vigtigt fortsat at deltage, ikke for at fremstå som dårlige eksempler som de andre kursusdeltagere kan pege fingre af, men for at få afdækket hvor det gik galt, og forhåbentligt komme tilbage på det rette rygestop kursus.

Husk at det at stoppe med at ryge altså ikke bare er at vaske tøj og hænge det til tørre – der er tale om en kæmpe indgriben i din hverdag, hvor hver dag i begyndelsen er en prøve.

Måske er du ryger og overvejer at stoppe, så prøv at tage fat i din arbejdsgiver og se om du kan samle en flok til et rygestop kursus. Det er godt for dig selv og også dine kollegaer.

LEAVE A REPLY