Hypnoseterapi, som også kendes under navnet klinisk hypnose, er kommunikation med underbevidstheden under afslappelse. Der er ikke tale om en dybere trancetilstand som ved “klassisk hypnose”, som kendes fra bl.a. optræden på scene, hvor det, forhåbentligt, frivillige offer efterfølgende begynder at agere som et dyr for eksempel, og efter hypnosen er lamslået og ikke kan huske at have opført sig sådan. Istedet er patienten ved fuldt bevidst under hele behandlingsforløbet og i samtale med behandleren.

Behandlingen tager sit udspring i at man som patient har flere samtidige opfattelser af ens dagligdag, som hjernen opfatter, der er den direkte og bevidste opfattelse, som for eksempel kan være synsindtryk, høreindtryk, etc. Så kører du til dit arbejde, og undervejs hører et højt drøn, eller en bil der bremser, vil du være på vagt og opmærksom.

Men der foregår også en masse i det underbevidste, og som du ikke nødvendigvis har fokus på. Kører du på arbejde, og føler dig dårlig tilpas eller er stresset, kan det godt være forårsaget af noget som rumsterer i din underbevidsthed. Og her kommer hypnoseterapi ind. Det er en måde at komme ned og få fokus på din underbevidsthed. Så i virkeligheden kan dit ubehag eller stress vise sig at skyldes en konfrontation med din chef, en strid omkring arveret, problemer i parforholdet, etc.
Under behandlingen bliver du bragt ned i “gear” og bliver fysisk afslappet, og dit fokus flyttes fra ydre påvirkninger og over til de indre sanseindtryk, og her kan behandler og patient så tage fat i de ting som er et problem for patienten. Det kan være fobier, tandlægeskræk, og afhængigheder, eks. af nikotin.

I forbindelse med rygestop vil behandleren forsøge at nå ind op påvirke patientens underbevidsthed og få rustet patienten til at modstå de fælder der opstår efter et rygestop. Som ryger, der ønsker at stoppe, har du jo allerede sat dig et klart mål, men de første uger og måneder er svære at komme igennem.

Efter de første ca. 3 måneder er du allerede “afgiftet”, dvs. den fysiske afhængighed er overstået, men det underbevidste hænger stadig ved, og det vil det gøre lang tid bagefter. Måske føler du at det værste ved at stoppe med rygning er at de sociale og velkendte forbindelser kappes, det føles som et kæmpe afsavn hvis du ikke kan ryge til festlige lejligheder, sludre uformelt med dine kollegaer under rygepauserne, ikke at “modtage belønning” i form af en smøg efter et hårdt stykke arbejde.

Her forsøger behandleren i fællesskab med dig at hjælpe dig til at ændre opfattelsen af disse ting, til at ændre dit syn fra at det er et direkte afsavn ikke at ryge, og over til at det faktisk er en glæde ikke at ryge længere. Det er dog vigtigt at du selv er indstillet på at stoppe med at ryge, for det er ikke blot at sætte sig i en stol, et knips med fingrene, og så er du røgfri.

Der er mange behandlere som tilbyder hypnoseterapi, så det vil være en god ide at undersøge udbuddet, og tage en uforpligtende samtale med en evt. behandler, så at du trygt kan lægge dig tilrette på briksen. En behandler vi seriøst kan anbefaler er hypnotisør Martin Søndergaard. Martin har arbejdet med hypnose i adskillige år er bl.a. brugt i både radio og citeret i diverse tidsskrifter.

LEAVE A REPLY